GasparusMagnus's posts - English uPOST

Egy moszkvai
művész szereti Önt 2 Egy moszkvai művész szereti Önt 2

Egy moszkvai művész szereti önt

Egy moszkvai
művész szereti Önt Egy moszkvai művész szereti Önt

Lehetséges, hogy egy szörnyű napon Oroszországban kitör egy nagy háború, és nyugat felé milliónyi menekült indul el. Konsztantyin Zarubin elbeszélése a háborús Moszkvából elmenekültekről szól. Főhőse a propagandagyár korábbi alkalmazottja, és egy egyedülálló anya, aki a moszkvaiak gettójában él.

Pucsfuccs 25 éve Pucsfuccs 25 éve

Épp 25 éve próbálta meg átvenni a hatalmat a Szovjetunióban a GKCSP, a Rendkívüli Állapot Állami Bizottsága. Előző este érkeztem vissza kishazámba, Kárpátaljára az akkor már a széleken háborús Szerbiából, Magyarkanizsáról. Reggel beültem a fodrászhoz Munkácson, rám fért már, és a Latorca-udvarban lévő kis…

706 nap fogságban 706 nap fogságban

Nagyezsda Szavcsenkot végül kicserélték. 706 nap orosz fogság után. A boriszpoli reptérre leszállt az ukrán elnök különgépe, amely Nágyját hozta haza Rosztov na Donuból.

Virágtalan Hős Városok Virágtalan Hős Városok

A Kreml falánál Moszkvában, az Alexandrovszkij Szadban van a Hős Városok Alléja.

Fogolycserére várván Fogolycserére várván

A hadifoglyok előbb-utóbb hazatérnek, de mi várja majd őket?

Búcsú sajnálat nélkül Búcsú sajnálat nélkül

Ez egy érdekes véleménycikk fordítása egy orosz újságíró tollából, aki Kijevben él. Szokás szerint nyersfordítás, de igyekeztem.

Túsztárgyalás Túsztárgyalás

Ha lehet hinni az Interfax hírügynökségnek, Moszkva ki szeretné cserélni Nagyezsda Szavcsenkot. Érdekes módon nem a a két GRU szpecnazos katonára, akiket Kijevben tartanak fogva. A hírügynökség Viktor But-ot említi, akit 25 évre ítéltek az USA-ban fegyverkereskedelem és terrorizmus támogatása miatt. Ő volt az ihletője…

Sorbanállás betiltva Sorbanállás betiltva

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete 2011-ben kidolgozott egy Kolejka nevű táblás társasjátékot, amit a Trefl nevű cég forgalmaz Lengyelországban. Magyarul “sorbanállásnak” lehetne fordítani, egyfajta szocialista Monopoly, kihegyezve a hiánygazdaságra. Minden játékos kap egy listát a beszerzendő árukról, és az győz,…

Gorbi a pop-ikon 85 éves Gorbi a pop-ikon 85 éves

Ma tölti be 85. évét Mihail Gorbacsov, az SzKP főtitkára, és a Szovjetunió első és egyetlen elnöke. Az orosz Йод nyomán lássuk, milyen szerepei voltak abban az új világban - a teljesség igénye nélkül- ami jelentős részt neki köszönhetően lett olyan, amilyen.

Russzofób dal - rövidposzt Russzofób dal - rövidposzt

Ukrajna egy krími tatár énekesnő, Jamala dalát indítja az Eurovízión. Az orosz Duma napirendre veszi a kérdést, és elítéli a “russzofób” dalválasztást, lépéseket vár az Eurovízió szervezőitől. Mármint “tilcsákbe”!

"A zászlóink majd nem vörös-feketék lesznek, hanem mondjuk fekete-narancsszínűek." "A zászlóink majd nem vörös-feketék lesznek, hanem mondjuk fekete-narancsszínűek."

Egyik kedvenc szerzőpárosom a Sztrugackij testvérpár. Sőt, az első sci-fit, amit olvastam Ők írták. Olyan nyolc évesen az Ugrás a jövőbe c. novelláskötetet, az ungvári Kárpáti kiadó kiadásában. Majd a Bíborszínű felhők bolygója egy Huszt feletti pionírtáborban. Aztán az összes, amit írtak. 1991 után jelenhettek meg…

A nagyhatalmú sofőr meséje A nagyhatalmú sofőr meséje

Az Oroszországi Föderáció Nyomozó Bizottsága lezártnak nyilvánította a Borisz Nyemcov meggyilkolásával kapcsolatos nyomozást. A végrehajtók szerintük rács mögött vannak, a megrendelője és fő szervezője a Kreml szomszédságában végrehajtott merényletnek egy bizonyos Ruszlan Muhugyinov. Őt nem sikerült elfogni vagy…

Válaszcsapás Válaszcsapás

A Glavplakat nevű művészeti közösség Moszkvában az USA nagykövetségével szemben kiakasztotta új művét. Egyszerű üzenettel: Obama killer.

"Louboutinban" ingyen Van Gogh "Louboutinban" ingyen Van Gogh

A Szergej Snur vezette, Leningrád nevű csapat legújabb klipje után megugrott a Van Gogh kiállítás látogatóinak a száma Moszkvában. Hogyan függ ez össze? A szám címe Kiállítás ( Экспонат). Nos a dal első sora így hangzik: “Elvitt Szerjoga a Van Gogh kiállításra.”

A történelem nem ismétli önmagát, de rímel A történelem nem ismétli önmagát, de rímel

Az Orosz Birodalom szemszögéből (amelynek jelmondata az volt, hogy: Velünk az isten!) a rothadó Nyugatnak el kellett pusztulnia, az istentelensége miatt, a kommunistái és anarchistái, a szabadkőművesek és liberálisai, a szüfrazsettjei miatt és így tovább.

Mit akartok krímiek? Mit akartok krímiek?

Az Oroszország által magáénak tekintett, annektált Krím félsziget áramellátásával már eddig sem volt túl rózsás a helyzet. Nem volt elég, hogy az öntözővíz nem jön már a Dnyeper felől, hogy a tatárok blokádot hirdettek (azóta ez hivatalossá vált, kölcsönös embargók léptek életbe), hol felrobbantak a távvezetékek…

Láthatatlan légió Ukrajnában? Láthatatlan légió Ukrajnában?

A sajtótájékoztató közvetítése az áram-gondokkal küszködő Krím félszigeten

More GasparusMagnus's posts »

Language